Mediji_SamoJApomeniJA_foto

Prvi dogodek Mladinskega centra Žalec več kot uspešen: aktualnost tematike in odlični predavatelji pred zaslon privabili več kot 240 oseb

(Žalec, 20.2.2021) – Mladinski center Žalec je 20. februarja 2021 s podporo Inštituta 8. marec, Študentskega kluba Žalec in Kluba študentov občine Žalec organiziral svoj prvi projekt. Osrednji temi dogodka sta bili spolno nadlegovanje in nasilje, o katerih so tako z družbenega kot s pravnega vidika spregovorile naše gostje.

Sara Krajnc, diplomantka Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani je predstavila svojo raziskavo, ki jo je izvedla v sklopu svojega diplomskega dela, kjer se je dotaknila dojemanja ženske spolne vloge. Predstavila je številne zgodbe o odraščanju in o spolnih izkušnjah, ki so ji jih zaupale ženske iz Celjske regije. Ker je ta problematika pri nas zelo razširjena, je svojo predstavitev problema podala tudi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Izpostavila je, da sprememba zakona zagotavlja telesno nedotakljivost. K temu je dodala, da si želi, da implementiranje zakona ne bi bilo izvedeno le na pravni temveč tudi družbeni ravni, kjer je redefinicija samega zakona ključnega pomena za žrtve, saj je zanje pomemben občutek varnosti in zaščite ter zavedanje, da je dejanje, ki so ga izkusile, nedopustno. Pri tem jo je dopolnila Kristina Krajnc, članica programskega odbora ter študentka prava, ki je izpostavila, da je trenutna pravna ureditev na tem področju pomanjkljiva. Sodni sistem ne stoji na strani žrtve in je ne ščiti. Temelj trenutnega zakona je sila oziroma grožnja, kar izvzame žrtve, ki so pred ali med dejanjem na primer otrpnile. Sprememba torej izraža pomembnost jasne in svobodne privolitve.

Pogovor se je dotaknil tudi nekaterih držav, kjer model »Samo ja pomeni ja« že prakticirajo in se zaključil pozitivno z vprašanjem, kateri so naslednji koraki, če bo predlog uspel. Gostje so si bile enotne, da morajo vsi naslednji koraki vodijo k premikom na vseh področjih, ki so v kakršnikoli povezavi z omenjeno tematiko.

Sobotni večer se je zaključil s popotnico, naj ne bomo tiho in naj se angažiramo. Vodili sta ga Ana Cvelfar, ki je povedala: »Veseli me, da smo se z gostjami, ki so razpravljale o temi, lepo dopolnjevale. Zaobjele smo sistemski problem, ki ni samo pravno-zakonski in kot tak lahko rešuje samo posledice ampak smo se dotaknile tudi vzrokov za nastanek problema.« in Marja Zakelšek, ki jo je dopolnila: »Verjameva, da lahko takšni pogovori osvestijo lokalno in širšo javnost ter pripomorejo k razmisleku o vseprisotnosti spolnega nadlegovanja in nasilja v naši družbi. Šele ko zanesljivo prepoznamo vse oblike spolnega nasilja, ga lahko začnemo naslavljati in tudi odpravljati.«.

Direktor MC Žalec Tomaž Kozovinc je po dogodku povedal: »V Mladinskem centru Žalec smo ponosni, da smo lahko s tako aktualno temo in že s prvim dogodkom vplivali na lokalno okolje in tudi širšo skupnost. Veseli nas, da so mladi pripravljeni prisluhniti in govoriti o tej tematiki, kar je pokazala tudi zelo dobra udeležba na samem virtualnem dogodku«.



Posnetek dogodka je dostopen na FB strani Mladinskega centra Žalec.

Dodatne informacije:

Anja Oset

Vodja projektov Mladinskega centra Žalec

e-pošta: anja.oset@mc-zalec.si

tel. št.: +38631 847 645

DELI DOGODEK

PREVERI ŠE OSTALE NOVIČKE

RAZPIS ZA DELO: NATAKAR IV (M/Ž)

Naša ekipa potrebuje okrepitve, zato zaposlimo osebo za delovno mesto NATAKAR IV (M/Ž)!  Prijave in dokumentacija Kandidat ali kandidatka naj h kandidaturi priloži: Najprimernejši kandidati

Preberi več