KULTURA

PROMEN-ART: IZRAŽANJA

Klementina Zavšek je 23-letna študentka zaključnega letnika dodiplomskega študija Likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kamor se je vpisala po opravljeni maturi na Gimnaziji Celje-Center, umetniški gimnaziji – likovne smeri. V vseh letih svojega likovnega udejstvovanja je sodelovala na številnih skupinskih razstavah in projektih v Sloveniji ter po svetu, kjer je zastopala svojo domovino. Marca letos je v Ljubljani na ogled postavila tudi svojo prvo samostojno razstavo.  V svojih delih se ukvarja z iskanjem osebnega izraza in lastno izrazno močjo, ki jo premore. Slednjo odkriva na najrazličnejše načine – z barvo in  njeno ekspresivno močjo, raziskovanjem meje med risbo in sliko, s kombiniranjem različnih materialov ali pa z raziskovanjem črnine, ki ni pusta, pač pa vsebuje lastno življenje in močno energijo. Večkrat pusti jasno razviden motiv ob strani in ustvarja abstraktne likovne rešitve. Te so zelo zgovorne in vsakogar nagovarjajo drugače, ob tem pa razkrivajo sledi gest ter impulznih potez, ki so prispevale h končni realizaciji.  Na tukajšnji razstavi postavlja na ogled svoja grafična, slikarska in risarska likovna dela. Na panojih so razstavljene reprodukcije avtorskih in unikatnih del, ki so smiselno razdeljene v segmente glede na naravo njihovega nastanka. Pri grafičnih odtisih se kaže poznavanje več grafičnih tehnik: lesoreza, linogravure, barvnega vernis mou-ja, jedkanice in suhe igle. Sledijo eksperimenti v mešanih tehnikah, kjer je avtorica poleg že poznanih tradicionalnih risarskih in slikarskih materialov v kompozicijo vnašala mavec ter tkanine. Nenazadnje pa so na svojstven način atraktivni še razstavljeni kolaži, pri katerih so posamezni elementi namesto z lepljenjem povezani s sponkami. »Izražanja« je kot naslov razstave torej ravno pravšnji, saj zaobjema številne načine in poti, po katerih je avtorica miselno ter kasneje še praktično iskala svoj lastni umetniški izraz.  

Preberi več

ŽALEC FEŠN WEEK se je zaključil

Žalec Fešn Week je priplul na cilj letošnje poti. S sloganom OBLECI SVOJ DESIGN smo želeli spodbuditi obiskovalce, da pristopijo in ustvarijo svoj unikat. Slednji je v zadnjem času namreč postal cilj h kateremu se vsi nagibamo. Verjamemo, da nam je uspelo. Povpršaevanje o hitri modi, o unikatnih dizajnih in načinih, ki lahko podprejo mlade oblikovalce, da vstopajo v svet mode so bile rdeče niti tokatnega Žalec Fešn Weeka. DOGAJANJE Dogajanje so 19. maja z razstavo izdelkov otvorili dijaki in dijakinje programa ustvarjalec modnih oblačil iz Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko. Na razstavi je svoje izdelke razstavilo 8 mladih, Gregor Štor, Besian Bytyqi, Nina Pintarič, Nina Jurečič, Simona Franko, Sara Pribičnik in Eva Rušnik pod mentorstvom mentorice Kaje Repenšek. Kasneje v tednu mode pa so lahko obiskovalci spoznali še Alija Rizvića in Tima Rene Pungartnika. Tudi ona dva sta dijaka Šolskega centra Celje, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko, programa frizer. Pod vodstvom mentorja Žana Žlebnika sta izvedla delavnico profesionalnega urejanja brade. Tekom tedna so se obiskovalci spoznali še z modno ilustracijo. Kaj modna ilustracija zajema in kje jo najdemo nam je predstavila Nea Likar iz Sketchstudio Nea Likar. V okviru večdnevnega dogajanja je lahko vsak poskusil še izdelati svoj modnih dodatek s Špelo Strašek. Špela deluje pod lastno blagovno znamko Boho Headwear. ZAKLJUČEK Celotno dogajanje Žalec Fešn Weeka pa smo zaokrožili v petek, 27. maja. Ta dan se je v Žalec pripeljal Vili Van Style, prva butična trgovina slovenske mode. V modnem kombiju so se predstavili Sketchstudio Nea Likar, Boho headwear, David Bacali in JKH Identity. Poleg pestrega doganja okoli pop-up trgovine je bilo istočasno obiskovalcem ponujeno profesionalno fotografiranje. Izvedli so ga LR Photography in kostumografinja Nina Čehovin, katera je poskrbela za modne francoske kose. Nastale so odbite francoske profilke. Večdnevno dogajanje je zaključil modni pogovor z uveljavljeno modno oblikovalko Majo Štamol Droljc, mladimi modnimi oblikovalci Davidom Bacali, Julijo Kajo Horvat, Špelo Strašek in ilustratorko Neo Likar. Hvaležni smo vsem, ki ste z nami ustvarjali delavnice, aktivnosti in pogovor, ki jih je ponudil letošnji program Žalec Fešn Weeka. Nadajamo se, da se boste za udeležbo odločili tudi v prihodnje. Še nekaj foto utrinkov:

Preberi več

ŽALEC FEŠN WEEK

Od 19.5. do 27.5.2022 bo v Mladinskem centru Žalec potekal svojevrsten in edinstven festival Žalec  Fešn Week. Na festivalu se bodo 19.5. ob 16. uri najprej predstavili s svojimi izdelki različni mladi oblikovalci in oblikovalke Šolskega centra Celje.   Koncept Žalec Fešn Week-a bo temeljil na prevpraševanju hitre mode in trajnostne garderobe, kaj nam pomenijo unikatni dizajni in na kakšne načine lahko podpiramo mlade, ki vstopajo v svet mode  v okviru pogovora z uveljavljeno sodobno modno oblikovalko Majo Štamol Droljc in urednico  Onaplus.si Barbaro Kotnik.  V okviru večdnevnega dogajanja bodo udeleženci in udeleženke imeli možnost sodelovati na  delavnici modne ilustracije z Neo Likar in na delavnici modnih naglavnih dodatkov s Špelo Strašek,  ki deluje pod lastno blagovno znamko Boho Headwear.  Koga moti neurejena brada? Za vse bradonje bomo poskrbeli s praktično delavnico stilskega urejanja brade, ki jo bo vodil Žan Žlebnik.  Prav tako se bo v okviru Žalec Fešn Weeka k nam oglasila prva butična trgovina slovenske mode Vili  Van Style, ki deluje kot pop- up trgovina, saj decentralizira modo in jo pripelje v različna mesta in  sedaj prihajajo tudi k nam v Žalec! Vili Van Style je projekt, ki nastaja v sodelovanju s Centrom za  Kreativnost pri Muzeju za Arhitekturo in Oblikovanje.   Za vse tiste, ki pa si želite spremeniti svojo profilko, pa smo uredili fotkanje za novo francosko  profilko, kjer bosta za vašo preobrazbo poskrbela LR Photography (Lea in Robi Valenti) in Nina Čehovin.  UDELEŽITE SE ŽALEC FEŠN WEEKA IN SE OBLECITE V SVOJ DESIGN! 

Preberi več

NOČ ČAROVNIC v ŽALCU

V nedeljo, 31.10. so tržnico v Žalcu zavzela najrazličnejša mistična bitja. Po krvavi promenadi so se sprehodile čarovnice, buče, netopirji, vampirji in mnogo ostalih. Potekalo je namreč otroško rajanje za Noč čarovnic. Čarovniški večer so lahko najmlajši preživljali ob ČIRA ČARA BUČA SI stojnici, kjer so izdelovali bučne maske. Ob njej je bila izredno obiskana stojnica ČAROVNIJE. Otroci so tu preizkusili nevidno pisavo, samonapihljive balone, pričarali pa so si lahko tudi sluz. Tretja stojnica je skrbela, da male čarovnice in čarovniki niso prišli preveč čisti iz rajanja. Na tej stojnici so si namreč lahko porisali svoje obraze s tematskimi motivi. Vso ustvarjanje je več kot dobrodošlo zmotila lutkovna predstava TRIJE ČIČI JUNAČIČI, ki so jo pripravili v DRUŠTVO ŠKRATKOVO LUTKOVNO GLEDALIŠČE CELJE. Da pa niso uživali le najmlajši nam je na pomoč priskočilo DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE ŽALEC, s katerimi smo za prostovoljne prispevke, namenjene letovanju otrok pripravili tople napitke kot sta Čarovniški kakav in napitek za Stare čarovnice. Na noč čarovnic so mladi v organizaciji Mladinskega centra Žalec s pomočjo Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec rajali vse do 19.00. Več si lahko ogledate na fotografijah:

Preberi več

ART&WINE že drugič v Žalcu

Projekt ART&WINE smo v Žalcu, zaradi velikega zanimanja izpeljali že drugič. Ker so spremembe dobrodošle, smo spremenili nekaj drobnih stvari. Prva takšna je bila lokacija. Dogodek je tako gostil Dvorec Novo Celje, ki je s svojo mogočnostjo še dodatno polepšal sobotno popoldne in večer. Večer v znamenju, dobrega vina, za katerega je poskrbela vodja projekta ART&WINE Slovenija, Nataša Kondič in umetnosti smo začinili s pet hodnim menijem, za katerega je poskrbela Hiša Bianca. Od solate s hobotnico, paštete s tartufi vse do čokoladnih testenin z mangom in presenečenjem. Poleg vilic je bil naš pripomoček, kot že znano čopič. Cvetoče češnje smo tokrat zamenjali z motivom gozdne jase pod visokogorci. Po ustvarjanju katerega nas je popeljala umetnica Adna Lainšček. Tukaj pa se umetnost ni končala. Udeleženci so se lahko med samim dogodkom prepustili glasbi Eve in Martina Mutca. S projektom ART&WINE v Žalcu smo želeli mladim približati kulturo pitja na višjem nivoju. Omogčiti obiskovalcem slikanje na platno, na voden način, kar je primerno tudi za tiste, ki so nazadnje držali čopič v osnovni šoli. Izdelek pa je potem moč odnesti domov. Tokrat je bil dogodek obiskan večinoma s strani mladih, kar nas navdaja z upanjem, da pripravljamo projekte, ki gredo v pravo smer in privabljajo mlade. Hvala ART&WINE Slovenija, Evi in Martinu ter ZKŠT Žalec za sodelovanje in še eno odlično izkušnjo. <3

Preberi več

ODKLOPLJENI ČETRTKI: SIDDHARTA

Tokrat je zadnji odklopljeni četrtek tega poletja potekal na ponedeljek, 30. 8., zamenjan pa ni bil le datum, zaradi višje sile smo se poslovili tudi od fenomenalnega prizorišča, Letnega gledališča Limberk. Spremembam navkljub pa je bil to še en magičen in nepozaben koncert tega poletja. Po Hamo & Tribute2Love, Big foot mami in Tabujih, so tokrat na oder stopili, nihče drug kot, Siddharta. Množica 600 obiskovalcev je tako uživala v vseh večjih uspešnicah, kar je na svojo kamero ujel tudi Matic Trepelj. Tudi tokrat so dogodek pospremili Heroji furajo v pižamah, ki so skrbeli za varno pot domov vseh, o njih in našem projektu so poročali tudi v Pop IN.

Preberi več