KULTURA

ŽALEC FEŠN WEEK

Od 19.5. do 27.5.2022 bo v Mladinskem centru Žalec potekal svojevrsten in edinstven festival Žalec  Fešn Week. Na festivalu se bodo 19.5. ob 16. uri najprej predstavili s svojimi izdelki različni mladi oblikovalci in oblikovalke Šolskega centra Celje.   Koncept Žalec Fešn Week-a bo temeljil na prevpraševanju hitre mode in trajnostne garderobe, kaj nam pomenijo unikatni dizajni in na kakšne načine lahko podpiramo mlade, ki vstopajo v svet mode  v okviru pogovora z uveljavljeno sodobno modno oblikovalko Majo Štamol Droljc in urednico  Onaplus.si Barbaro Kotnik.  V okviru večdnevnega dogajanja bodo udeleženci in udeleženke imeli možnost sodelovati na  delavnici modne ilustracije z Neo Likar in na delavnici modnih naglavnih dodatkov s Špelo Strašek,  ki deluje pod lastno blagovno znamko Boho Headwear.  Koga moti neurejena brada? Za vse bradonje bomo poskrbeli s praktično delavnico stilskega urejanja brade, ki jo bo vodil Žan Žlebnik.  Prav tako se bo v okviru Žalec Fešn Weeka k nam oglasila prva butična trgovina slovenske mode Vili  Van Style, ki deluje kot pop- up trgovina, saj decentralizira modo in jo pripelje v različna mesta in  sedaj prihajajo tudi k nam v Žalec! Vili Van Style je projekt, ki nastaja v sodelovanju s Centrom za  Kreativnost pri Muzeju za Arhitekturo in Oblikovanje.   Za vse tiste, ki pa si želite spremeniti svojo profilko, pa smo uredili fotkanje za novo francosko  profilko, kjer bosta za vašo preobrazbo poskrbela LR Photography (Lea in Robi Valenti) in Nina Čehovin.  UDELEŽITE SE ŽALEC FEŠN WEEKA IN SE OBLECITE V SVOJ DESIGN! 

Preberi več

NOČ ČAROVNIC v ŽALCU

V nedeljo, 31.10. so tržnico v Žalcu zavzela najrazličnejša mistična bitja. Po krvavi promenadi so se sprehodile čarovnice, buče, netopirji, vampirji in mnogo ostalih. Potekalo je namreč otroško rajanje za Noč čarovnic. Čarovniški večer so lahko najmlajši preživljali ob ČIRA ČARA BUČA SI stojnici, kjer so izdelovali bučne maske. Ob njej je bila izredno obiskana stojnica ČAROVNIJE. Otroci so tu preizkusili nevidno pisavo, samonapihljive balone, pričarali pa so si lahko tudi sluz. Tretja stojnica je skrbela, da male čarovnice in čarovniki niso prišli preveč čisti iz rajanja. Na tej stojnici so si namreč lahko porisali svoje obraze s tematskimi motivi. Vso ustvarjanje je več kot dobrodošlo zmotila lutkovna predstava TRIJE ČIČI JUNAČIČI, ki so jo pripravili v DRUŠTVO ŠKRATKOVO LUTKOVNO GLEDALIŠČE CELJE. Da pa niso uživali le najmlajši nam je na pomoč priskočilo DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE ŽALEC, s katerimi smo za prostovoljne prispevke, namenjene letovanju otrok pripravili tople napitke kot sta Čarovniški kakav in napitek za Stare čarovnice. Na noč čarovnic so mladi v organizaciji Mladinskega centra Žalec s pomočjo Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec rajali vse do 19.00. Več si lahko ogledate na fotografijah:

Preberi več

ART&WINE že drugič v Žalcu

Projekt ART&WINE smo v Žalcu, zaradi velikega zanimanja izpeljali že drugič. Ker so spremembe dobrodošle, smo spremenili nekaj drobnih stvari. Prva takšna je bila lokacija. Dogodek je tako gostil Dvorec Novo Celje, ki je s svojo mogočnostjo še dodatno polepšal sobotno popoldne in večer. Večer v znamenju, dobrega vina, za katerega je poskrbela vodja projekta ART&WINE Slovenija, Nataša Kondič in umetnosti smo začinili s pet hodnim menijem, za katerega je poskrbela Hiša Bianca. Od solate s hobotnico, paštete s tartufi vse do čokoladnih testenin z mangom in presenečenjem. Poleg vilic je bil naš pripomoček, kot že znano čopič. Cvetoče češnje smo tokrat zamenjali z motivom gozdne jase pod visokogorci. Po ustvarjanju katerega nas je popeljala umetnica Adna Lainšček. Tukaj pa se umetnost ni končala. Udeleženci so se lahko med samim dogodkom prepustili glasbi Eve in Martina Mutca. S projektom ART&WINE v Žalcu smo želeli mladim približati kulturo pitja na višjem nivoju. Omogčiti obiskovalcem slikanje na platno, na voden način, kar je primerno tudi za tiste, ki so nazadnje držali čopič v osnovni šoli. Izdelek pa je potem moč odnesti domov. Tokrat je bil dogodek obiskan večinoma s strani mladih, kar nas navdaja z upanjem, da pripravljamo projekte, ki gredo v pravo smer in privabljajo mlade. Hvala ART&WINE Slovenija, Evi in Martinu ter ZKŠT Žalec za sodelovanje in še eno odlično izkušnjo. <3

Preberi več

ODKLOPLJENI ČETRTKI: SIDDHARTA

Tokrat je zadnji odklopljeni četrtek tega poletja potekal na ponedeljek, 30. 8., zamenjan pa ni bil le datum, zaradi višje sile smo se poslovili tudi od fenomenalnega prizorišča, Letnega gledališča Limberk. Spremembam navkljub pa je bil to še en magičen in nepozaben koncert tega poletja. Po Hamo & Tribute2Love, Big foot mami in Tabujih, so tokrat na oder stopili, nihče drug kot, Siddharta. Množica 600 obiskovalcev je tako uživala v vseh večjih uspešnicah, kar je na svojo kamero ujel tudi Matic Trepelj. Tudi tokrat so dogodek pospremili Heroji furajo v pižamah, ki so skrbeli za varno pot domov vseh, o njih in našem projektu so poročali tudi v Pop IN.

Preberi več

KINO NA PROSTEM: ZLATI ČASI

Predzadnjič smo izvedli KINO NA PROSTEM. Tokrat smo si ogledali francosko romantično komedijo Zlati časi. Na kratko naj vam predstavimo zgodbo: “Francoski filmski zvezdnik Daniel Auteuil igra Victorja, moškega v 60. letih, katerega zakon z Marianne (Fanny Ardant) je na veliki preizkušnji. Kmalu sreča Antoina (Guillaume Canet), lastnika podjetja, ki ljudem omogoča izvedbo različice »potovanja skozi čas«. Tako obišče prizorišče, v katerem podjetje postopno uprizori zgodovinsko obnovo. Victor izkoristi priložnost, da še enkrat obišče trenutek, ko je prvič spoznal Marianne – v upanju, da bo ponovno vzbudil ljubezen do nje.” Film je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu leta 2019. Premierno v Mladinskem centru Žalec pa v petek, 6. 8. 2021. Naslednji film, ki ga že nestrpno pričakujemo je DAN OSVOBODITVE. Shranite si datum 20. 8. 2021.

Preberi več

KINO NA PROSTEM: GRETA

Pred Mladinskim centrom Žalec je v petek, 30. 7. potekal kino na prostem. Dogodek, kjer smo si ogledali film I am Greta, dokumentarni film o Greti Thunberg, najstnici in podnebni aktivistki iz Švedske. Gretino poslanstvo je pridobiti ljudi, da poslušajo znanstvenike o okoljskih poblemih. Leta 2018 je Greta, 15 letno dekle začela protest za podnebje. Skozi mesece se je njen aktivizem pridobil poslušalce, ki so se strinjali z vprašanjem: “Zakaj bi se ukvarjali s prihodnostjo posameznika, če se ne bomo ukvarjali s prihodnostjo okolja v katerem živimo?” Tako je Greta z aspergerjevim sindromom, postala slavna aktivistka, ki je pridobila možnost da spregovori pred OZN. Tudi pot do New Yorka, si je zastavila trajnostno. Naslednjič vabljeni, da se nam pridružite na KINO NA PROSTEM: Zlati časi. Film bomo predvajali 6. 8. ob 21:00 pred Mladinskim centrom Žalec.

Preberi več