UstavaLB-1-1

PREDSTAVITEV LAHKO BERLJIVE USTAVE RS

27. 4. 2021, ko praznujemo Dan upora proti okupatorju, so se v goste Mladinskega centra Žalec priklopili ustvarjalci novo izšle Lahko berljive Ustave RS. Na platformi ZOOM so predstavili, kaj lahko branje je, kako so prišli do ideje in kam želijo ponesti glas o Lahko berljivi Ustavi RS.

Vabilo na dogoodek Lahko berljive Ustave RS

O LAHKO BERLJIVI USTAVI REPUBLIKE SLOVENIJE

Ustvarjalci so videnje pereče teme predstavili tudi v svoji reviji Specialna zakladnica. Vodja projekta Živa Jakšić Ivačič je namreč v izdaji 2020 zapisala, da so zakoni pogosto napisani tako, da jih navadni ljudje težko razumemo. Nadalje je izpostavila prav ustavo, ki je mnogim zaradi kompleksnosti besedila ter uporabe strokovne terminologije nedostopna. Prav dostopnost tovrstnih informacij je ena glavnih želja ustvarjalcev Lahko berljive Ustave RS. V predstavitvi so kot ciljno skupino izpostavili bralce z motnjami v duševnem razvoju, ki uporabljajo lahko čitljive in razumljive informacije za razumevanje vsebin. Pravzaprav pa je velika uganka čitljiv zapis informacij, ki je poimenovan kot lahko branje. Pri realizaciji slednjega je ustvarjalcem pomagala strokovnjakinja za lahko branje iz Zveze Sožitje.

Študentje, ki so aktivno sodelovali pri prirejanju členov ustave v lahko branje (Nina Fricelj, Natalija Golob in Tim Savelli), so izpostavili, kako pomembno je branje. Vpliva na doživljanje samega sebe in sveta okoli nas, in k temu dodali, da je enako pomembno razumevanje jezika, ki ga uporabljajo odločevalci. Ne le za razumevanje situacij v svetu, temveč za razumevanje kaj se dogaja z nami kot prebivalci Slovenije, saj nas politika še kako zadeva.

Lahko berljiva Ustava Republike Slovenije je tako dokaz, da je mogoče še tako zahtevne informacije narediti dostopne. Slednje so izvrstno prikazali pionirji na tem področju študenti specialne in rehabilitacijske pedagogike UL PEF v okviru Študentske sekcije Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije s pomočjo Zveze Sožitje in invalidskim podjetjem Želva. V projektu je tako sodelovalo 34 oseb, med drugimi tudi vrhovni sodnik  svetnik, ki so za izid te knjige poklonili več kot 10.000 ur prostovoljnega dela.

Izgled tiskane izdaje Lahko berljive Ustave RS, foto: Društvo SRP

KJE JO NAJDEMO?

Ustvarjalci si želijo, da bi bila Lahko berljiva Ustava RS dostopna širše, vsem, ki želijo Ustavo RS bolje razumeti, zato jo lahko brezplačno najdete na: http://www.zveza-sozitje.si/lahko-berljiva-ustava.html.

DELI DOGODEK

PREVERI ŠE OSTALE NOVIČKE