Kavč festival

KAVČ FESTIVAL V ŽALCU

V soboto, 8. maja 2021, se je festival subkulturnih intimnih dogodkov, Kavč festival, prvič zgodil tudi v Žalcu. Festival je med 7. in 9. majem potekal že petič, na različne lokacije po celi Sloveniji pa je pandemičnim okoliščinam navkljub ponovno pripeljal živo, intimno kulturno dogajanje. Kavč festival namreč vsako leto v stanovanja, dnevne sobe in kuhinje pripelje kvalitetne avtorske vsebine, od žanrsko raznolike glasbe do gledaliških in lutkovnih miniaturk, naključno občinstvo in pristno kulturno izkušnjo. 

V vsem znanih razmerah pa se letošnji Kavč festival ni mogel odviti na ustaljen način in v ustaljenem (februarskem) terminu, zato se je organizacijska ekipa odločila za intimne koncerte in nastope na zasebnih terasah, balkonih, vrtovih in dvoriščih. Dogodki za občinstvo desetih ljudi so potekali ob upoštevanju smernic in navodil NIJZ, hkrati pa opozarjali na krizo kulturnega in prireditvenega sektorja.

GLASBA NA VRTOVIH V ŽALCU

Žalec se je Vrtnemu kavč festivalu pridružil z dvema koncertoma – v koordinaciji Mladinskega centra Žalec se je v dopoldanskem terminu na zasebni terasi z avtorskim repertoarjem predstavila Špela Jezovšek – Stella, v popoldanskem terminu pa je na balkonu Mladinskega centra Žalec nastopil kantavtor Leon Ašenberger. »Odlično je bilo po dolgem času spet igrati pred občinstvom. Na podobno povabilo se bom z veseljem ponovno odzoval, saj menim, da bi se takšni dogodki iskreno intimne narave morali zgoditi večkrat, *tudi v »običajnih« razmerah,« je po nastopu v centru Žalca povzel Ašenberger.

Utrinek iz terase MC Žalec.

Med koncertoma pa je center Žalca obiskal tudi maskota-transport festivala, t.i. »Kavč-mobil«. Za kulturne potrebe in namene predelan stari TAM-ov gasilski avtomobil je pred Fontano piv zapeljala terenska organizacijska ekipa, na čelu z Matijo Solcetom, pobudnikom in idejnim vodjo festivala, ki je z gverilskimi glasbenimi nastopi kulturno budila kraje na poti od Maribora do Ljubljane. Solce je na harmoniki pospremil zasedbo Zajtrk (Laura Betka Kranjc, Sven Horvat), naključno nabranemu občinstvu pa so pred nadaljevanjem poti zaigrali krajši set skladb. 

Foto: Aljaž Gobec

KAJ PA PRIHODNOST FESTIVALA?

Vrtni kavč festival 2021 se je v nedeljo, 9. maja, sklenil v Ljubljani, organizacijska ekipa pa je napovedala ponovne kulturne intervencije, še posebej pa festival Floating Castle, ki se bo konec julija odvijal v Kozarišču, pod gradom Snežnik. Kavč festival lahko v letu 2022 optimistično pričakujemo v njegovi (čim bolj) običajni obliki, tudi v Žalcu, Mladinski center Žalec pa pred njim napoveduje še pestro kulturno dogajanje, pove direktor MC Žalec, Tomaž Kozovinc: »Kavč festivalu se bomo še s širšim dogajanjem v Žalcu z veseljem pridružili tudi v naslednjih izvedbah, naslednje intimne kulturne dogodke na prostem pa napovedujemo že za junij, ko se bodo imeli vsak petek, priložnost na terasi MC Žalec predstaviti lokalni glasbeniki.«

DELI DOGODEK

PREVERI ŠE OSTALE NOVIČKE

RAZPIS ZA DELO: NATAKAR IV (M/Ž)

Naša ekipa potrebuje okrepitve, zato zaposlimo osebo za delovno mesto NATAKAR IV (M/Ž)!  Prijave in dokumentacija Kandidat ali kandidatka naj h kandidaturi priloži: Najprimernejši kandidati

Preberi več