APRIL: ZEMLJA, KNJIGA in MNOGO VMES

Mladinski center Žalec je v mesecu aprilu vzcvetel 🌸 April bo mesec poučnih, športnih in trajnostno obarvanih vsebin. Vabljeni ne le na teden zemlje, tudi na počitnice in še…

ČISTILNA AKCIJA

Vabljeni, da se nam pridružite pri letni občinski čistilni akciji, ki bo potekala v soboto 2.4.

​Zbirno mesto je pri Mladinskem centru Žalec to soboto ob 10:00. Glede na število udeležencev bomo formirali skupine, ki bodo prevzele in očistile določena območja Žalca in Ložnice, predvsem okolico športnega parka ter obcestna območja. Priskrbeli bomo rokavice in vreče zaželeno je, da za čiščenje ob cesti skozi gozd prinesete svoj odsevni telovnik.

V primeru dežja se čistilna akcija prestavi

Čistilna akcija.

KDO ZMAGA? VIDEO IGRE ALI MLADOSTNIK?

❗Delavnica VARNE RABE NAPRAV❗

🎮 Na delavnici bomo naslovili prekomerno rabo naprav in digitalno zasvojenost. Skupaj z mladostniki bomo odgovarjali na vprašanja kot so: “Igram video igre preveč časa?”, “Je moje gledanje YouTuba kdaj pobeg stran od težav vsakdana?” in “Kako poskrbim, da rabe naprav ni preveč?”.

🕹️ Naslovili bomo tudi teme spletnega nasilja, rizičnih spletnih vedenj in spolne vsebine na spletu (pošiljanje golih fotografij, spletni dating, sexting…) ter pregledali predloge kako splet uporabljati na varen in uravnotežen način.Predavanje bo vodil Rok Gumzej, dipl. soc. ped., iz Logout

Zaradi omejitve s prostorom prosimo, da se prijavite: https://forms.gle/LAyF1jMcfPbMpAy68

Delavnica varne rabe naprav.

JOGA ZA OTROKE

🏃‍♂️🤸‍♀️🧘‍♂️v mesecu aprilu se bomo na terminu Malega Centra Želja (vsak tretji četrtek v mesecu) razgibali z JOGO ZA OTROKE! 🏃‍♂️🤸‍♀️🧘‍♂️

Ker smo še vedno omejeni s prostorom vas prosimo, da otroke zgolj informativno prijavite: https://forms.gle/9uw2jzeErohj4fF38

Joga za otroke

Z medaljo v žepu – pogovor z GLORIO KOTNIK

Gloria Kotnik se je uvrstila na stopničke med svetovno elito paralelnega veleslaloma, direktno in na veličasten način do bronastega olimpijskega odličja. V obračunu za bronasto kolajno je deskala proti Nizozemki Michelle Dekker in prepričljivo dobila dvoboj. 🏂

🥉 O njenih dosežkih, materinstvu in življenjskih preizkušnjah se bomo pogovorili z Glorio Kotnik, ki je pred kratkim v intervjuju za RTV povedala takole: “Dvajset let sem vlagala v ta šport, večkrat se mi je zgodilo, da sem bila pretrenirana, brez energije, v nekem krču, ker sem si rezultat tako želela. V večini sem si bila za to kriva sama, ker sem si naložila preveč. Porod in materinstvo pa sta me spremenila kot osebo. Mirna sem, prediham stvari. Prej me je iztirilo, če nisem imela dneva planiranega na minuto, zdaj se ne sekiram več.”

P.S. Obiskovalci vabljeni k postavljanju vprašanj naši dobitnici bronaste medalje na OI 2022 v deskanju na snegu.

Pogovor z Glorio Kotnik, deskarko na snegu in dobitnico bronaste medalje na OI 2022

TEDEN ZEMLJE

Vsi dogodki na enem mestu

IZMENJEVALNICA KNJIG od 19. 4. do 23. 4.

📖Ti doma police zasedajo knjige, ki jih ne potrebuješ več in se na njih samo nabira prah? Zate imamo odlično priložnost, da se znebiš odvečnih knjig in na svojo knjižno polico dodaš nekaj novih.

»Kolikor prineseš, toliko vzameš.«

V tednu od 19. aprila do 23. aprila ne najdemo le dneva Zemlje, temveč tudi dan knjige. 📚 med 8.00 in 18.00 uro, lahko na mize pred Mladinskim centrom Žalec prineseš kakršnekoli knjige, ki bi jih rad podaril (knjige za študij, romane, kriminalke, drame, slikanice, poezijo,…).

V zameno za prineseno si boš lahko izmed knjig, ki jih bodo prinesli ostali, izbral in odnesel toliko knjig, kolikor jih boš oddal. 📙📘📗

H knjigi, ki jo prinesete, lahko priložite kratko sporočilce za naslednjega, ki bo knjigo prijel v roke. 😍

Vljudno vabljeni

KROŽNO GOSPODARSTVO, 20. 4.

Opis delavnice je na poti.

VRVICA, KI JE REŠILA SVET, 21. 4.

❗OTROŠKA PREDSTAVA ❗

21. aprila nas bo obiskal KUD Transformator s svojo predstavo Vrvica, ki je rešila svet. 😍

Predstavo pripravljamo v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Žalec.

👉Kratko o predstavi:
Alašua je radovedna in pogumna inuitska deklica. Odraslim trmasto želi dokazati, da zna tudi ona loviti ribe, a nato poči led pod nogami. Njena mama se odpravi na dolgo pot, da bi rešila svojo hčerko pred Kalupalikom, po poti pa sreča živali, ki jih je človeška pogoltnost pahnila v težave. V predstavi se tradicionalna inuitska zgodba o pravljičnem bitju Kalupalik skozi pripovedovanje in animacijo vrvice ter njene sence prepleta s perečo tematiko podnebnih sprememb in topljenja arktičnega ledu, eno najhujših okoljskih groženj današnjega časa. Predstava obuja izginjajočo tradicionalno veščino pripovedovanja s podobami iz vrvic in jo navezuje na perečo ekološko problematiko sodobnega sveta. Tudi inuitska ter nekatera druga avtohtona severnoameriška ljudstva so, tako kot mnoga ljudstva po svetu, ustvarila svojo tradicijo pripovedovanja zgodb, mitov in legend. Njihova posebnost so t.i. podobe iz vrvic, s katerimi so spremljali svojo pripoved. Podobe zgodbi dodajajo poseben vizualni in doživljajski element, saj lahko tudi poslušalci spremljajo zgodbo z ustvarjanjem lastnih figur.

VSTOPNINE NI !

DIY: ŽAJFA, 22. 4.

🧼 Kaj je pravzaprav milo?

Milo je čisto nekaj drugega, kar se prodaja v trgovinah, saj je pogosto narejeno s kemičnimi detergenti, trdilci in sintetičnimi sredstvi. Nekatere od teh sestavin lahko kožo dražijo in izsušijo. Na drugi strani pa imamo milo, ki je izdelano ročno s postopkom mešanja sestavin. To milo je 100% naravno, če izberemo kakovostne sestavine in naravne dodatke, ki so koži prijazne. 🌍

🧪 Na delavnici melt and pour se bomo srečali z enostavno tehniko izdelave mila za vsakdanjo uporabo. S skupnimi močmi, si boste ustvarili prelepe izdelke in si jih med seboj tudi izmenjali, znanje pa kasneje uporabili naprej v življenju.Se veselimo, da z vami podelim kanček svoje kreativnosti in zavedanja za boljše zdravje in okolje!

 🧼Da zagotovimo dovolj materiala, vas prosimo, da se prijavite:
https://forms.gle/8VxKBtwJMzhvQ5gm9

PREOBLECIMO STARO POHIŠTVO, 23. 4.

❗ Delavnica upcycling pohištva ❗

Sprehodili se bomo po korakih:
🪑 Izbira predmeta za predelavo ter končna podoba/ uporabnost in funkcionalnost končnega produkta.

🪛 Fizična obdelava materialov; vrtanje, žaganje, lepljenje, barvanje,..

💫 Končni izdelek pripravljen za uporabo.

Delavnico bo vodil oblikovalec Miha Kaučič.

CVETLIČNA TRŽNICA IN IZMENJEVALNICA RASTLIN, 23. 4.

Na Tržnici bo 23. aprila potekala IZMENJEVALNICA sobnih RASTLIN in potaknjencev 🍀.

Skupaj z Zerowaste Žalec se spogledujemo z okoljsko odgovornostjo, tako vam bomo omogočili, da svojo sobno rastlino izmenjate ali pa jo le predate v oskrbo komu drugemu. Dobrodošli pa so seveda tudi potaknjenci ali zatiči 🌳. Ti naj bodo zasajeni v zemlji ali pa še zmeraj v vodi.

Hkrati pa se bo dogajal tudi dogodek CVETLIČNA TRŽNICA. Tako vabljeni na tradicionalno Cvetlično tržnico, ki jo soorganizirata Mestna skupnost Žalec in Turistično društvo Žalec. Z zelišči se bo pridružil tudi Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo.


Obiskovalke in obiskovalci tržnice boste tako lahko prejeli cvetlice lokalne cvetličarne in zelišča.

Se vidimo na tržnici v Žalcu! 

POČITNICE V MC ŽALEC

KREATIVNA ROBOTIKA

Prvi dan prvomajskih počitnic (28. 4. OD 9.00 DO 12.00) bomo spoznavali KREATIVNO ROBOTIKO !

📚 Kratek opis:
Izobraževanje Kreativna Robotika ne podajamo znanja zgolj iz tehničnega vidika, temveč tudi iz humanističnega in umetniškega. Namen tovrstnega izobraževanja je spodbuditi mladino, da razmišljajo izven ustaljenih okvirjev, ko gre za uporabo robotov v naši družbi.❓❗Kaj se bomo naučili:
•spoznavanje humanoidne robotike in spoznavanje področja interakcij med ljudmi in roboti
•spoznavanje dela s humanoidnim robotom NAO
•spoznavanje programerskega okolja choregraphe za delo z robotom NAO
•priprava kratkega programa za robota NAO🗣️ 

Kdo nas bo učil:
Delavnico izvajata: Maša Jazbec, vodja DDTlab in Žan Rajšek

👉 Prijavim se:
https://forms.gle/MsQuLysh4r2X3onDA

Kreativna robotika

SENČNO GLEDALIŠČE

Drugi dan počitnic (29. 4. 2022 od 9.00 do 12.00) pa bomo spoznavali SENČNO GLEDALIŠČE!

Senčno gledališče naj bi izhajalo iz Kitajske in sicer iz časa dinastije Sung (960-1278), kjer naj bi bile papirnate izrezanke prilepljene na lanterne, luči, zaslone in okna s svetlobo, ki jih je osvetljevala od zadaj ali od spredaj. Najzgodnjejše senčne lutke so izdelane iz papirja.

Kako narediti senčno predstavo ❓

Najprej potrebujemo tekst, ki je narejen za gledališko predstavo.
Potrebujemo zanimivo zgodbo!
Potem potrebujemo like in moramo vedeti, kako liki približno izgledajo. in scenografijo.
Pri senčnem gledališču velikokrat delamo brez barv, zato mora biti scena (gozd, mesto, naselje, hiše) narejeni zelo preprosto.

Skupaj bomo izdelali lutke za krajšo senčno predstavo.

Prijave: https://forms.gle/qBzdbUiChGZdetAS6

Senčno gledališče

NE POZABI

Še vedno se lahko pridružiš tudi pripravam na maturo, le prijavi se.

Brezplačne priprave na maturo

DELI DOGODEK

PREVERI ŠE OSTALE NOVIČKE