WhatsApp-Image-2024-05-16-at-10.55.54

Ž𝔸𝕃𝔼ℂ 𝔽𝔼Šℕ 𝕎E𝔼𝕂: ℝ𝔸Z𝕊𝕋𝔸𝕍𝔸 𝕊Aℝ𝔼 𝕎𝕀ℝ𝔼D

Umetnica Sara Žičkar, ki deluje pod umetniškim imenom Sara Wired, je v času svojega ustvarjanja izoblikovala svojevrsten in igriv slog, prepoznaven po likih (največkrat gre za ženske ali živalske figure) z ogromnimi, izjemno stiliziranimi očmi in humorno tematiko, velikokrat podkrepljeno tudi z erotično podlago. Izhaja iz ilustracije, pri kateri kot glavno likovno orodje uporablja marker, ki ga je v koraku s časom združila z digitalno tehniko. Po končani izobrazbi na likovni smeri Pedagoške fakultete v Mariboru, jo je pot vodila v Ljubljano, kjer še danes živi in ustvarja.

Umetničin likovni svet mačjih podob vstopa v območje humornih personifikacij, ki s svojim videzom in z vlogami razbijajo številne vsakdanje predsodke. Na delih največkrat zasledimo tri različke like mačkov, vsakega s svojo unikatno persono, ki pri gledalcu vsakič znova pričarajo nasmešek na obraz in s svojevrstno, večkrat celo z rahlo vulgarno noto, odkrivajo tudi delčke umetničinega intimnega sveta.

V svojem ustvarjanju se umetnica prav tako posveča teorijam telesne pozitivnosti, kar na šaljiv in včasih ironičen način prikazuje preko izvirnih ženskih figur. Njena navdušenost nad »Pin-Up« slogom se kaže na metaforičnih likih, ki jim dodaja erotične elemente. In čeprav gre za serijo del, kjer je v ospredju ženska protagonistka, je v ozadju (ali celo na tattoo-ju protagonistke) vedno moč najti tudi lik mačka.

Sara Žičkar na aktualne družbene teme opozarja preko besednih iger, ki jih spreminja v ilustrirane umetnine. Lahko bi rekli, da je s svojim ilustrativnim pristopom velikokrat »brez dlake na jeziku«, vendar vsekakor na prisrčen in humoren način.

DELI DOGODEK

PREVERI ŠE OSTALE NOVIČKE