JUNIJ-plakat-02

JUNIJ

Junij je mesec, ko so počitnice tako blizu, a tako daleč.

Program za JUNIJ

IZZIV NA KM – NA KOLO

Pozdravljeni kolesarski (pol)profesionalci,

IZZIV NA KM

Zavod za kulturo šport in turizem Žalec skupaj z Mladinskim centrom Žalec pripravlja v mesecu juniju že tretji izziv. Tokrat se ne bo teklo, ne hodilo, temveč kolesarilo.

IZZIV NA KM ali Žalski izziv na dvakratnik 3. trase Tour of Slovenia, ki se začne v Žalcu. Gre za traso dolgo 144,6 km.

V izzivu sodelujete tako da med 1. junijem in 30. junijem 2022 prekolesarite 289,2 km. Čas in dnevno razdaljo si razporejate sami in jo beležite z najljubšo aplikacijo (priporočamo: Strava).

Vsi, ki izziv opravite pošljete dokaz (posnetek zaslona iz aplikacije) na info@mc-zalec.si ali sport@zkst-zalec.si in si tako zagotovite žreb za glavno nagrado.

PSSST! Glavna nagrada je še presenečenje,zato nam sledite na FB straneh in nas na svojih fotkah iz podvigov povezanih z izzivom označite z #izzivnakm.

Opomba: Žal Facebook ne podpira mesečnih dogodkov, tako bomo 15. 6. podaljšali ta dogodek do 30. 😎

PREOBLEČIMO STARO POHIŠTVO

4. 6. ob 17.00 pred MC Žalec

❗ Delavnica upcycling pohištva ❗

Sprehodili se bomo po korakih:
🪑 Izbira predmeta za predelavo ter končna podoba/ uporabnost in funkcionalnost končnega produkta.

🪛 Fizična obdelava materialov; vrtanje, žaganje, lepljenje, barvanje,..

💫 Končni izdelek pripravljen za uporabo.

Delavnico bo 4. 6. ob 17. 00 vodil oblikovalec Miha Kaučič.

TURČIJA S PONČ IN SONČ

10. 6. ob 18. 00 na terasi MC Žalec

Foto: Arhiv Ponč in Sonč

Ali ste vedeli, da v Turčiji najdete eno izmed sedmih čudes antičnega sveta?

Turčija ponuja veliko več kot le sonce, plaže in morje. Tam se nahajajo tudi osupljive naravne lepote, kulturne in zgodovinske znamenitosti, zanimiva mesta in impresivne stavbe. Naju je ta dežela popolnoma prevzela in to izkušnjo želiva deliti z vami.

Sva Alex in Sindy, popotnika in potovalna vlogerja, poznana pod vzdevkom Ponč&Sonč. Kar med korono sva spakirala kovčke in se odpravila raziskovat deželo na dveh kontinentih. Po pristanku v Istanbulu sva najela avto in krenila na pot, ki naju je vodila mimo Marmarskega morja, do rojstnega mesta kebaba in naprej do slavne Troje.

Dogodivščina se je nadaljevala z nepozabnim poletom z balonom po pravljični Kapadokiji. Raziskovala sva podzemna mesta in spala v čisto pravi jami. Nisva pa se uprla niti vožnji s štirikolesniki med naravnimi strukturami iz drugega planeta.

Spoznavanje tamkajšnje kulture in običajev je za naju zelo pomemben del potovanja, zato nisva izpustila niti najbolj muslimanskega mesta – Konya. Od kulture nabitega mesta pa sva si oči spočila na snežno belih Pamukkalah in se kopala v Kleopatrinem bazenu.
Turčija ponuja tudi veliko mest iz antične Grčije. Vas zanima, kako izgleda slavni Efez, Pergamon ali pa Hierapolis? Ko sva si ogledala ta antična mesta, je bil obvezen skok v Egejsko in nato še v Črno morje!

Roadtrip sva nadaljevala v glavno mesto Ankara. Seveda pa ne moreš zapustiti Turčije, ne da bi obiskal kaotični Istanbul oz. Carigrad. Za to edinstveno mesto in ogled osupljivih mošej sva si rezervirala zadnje dni potovanja.

Celotno dogodivščino vam predstaviva na potopisnem predavanju!
Vljudno vabljeni!

PONIRKOVA ZABAVA PRI RIBNIKU VRBJE

12. 6. ob 15.00 do 18.00 na Ribniku Vrbje

Zabava za vso družino bo potekala.

Z ZKŠT, DPM Žalec, Hišo Sadeži družbe Žalec bomo ponujali:

  • brezplačne palačinke
  • poslikavo obrazov
  • otroške likovne delavnice
  • ogled eksotičnih živali
  • glasbo slovenskih mladinskih filmov

Pripravljamo pa tudi mini presenečenje. Prideš?

Dogajanje ob Ribniku.

PROMEN-ART: EVA ŠUSTER ORGLEŽ

15. 6. ob 18. 00 na promenadi pri bivšem Hotelu Žalec

Nova razstava v okviru javnega razpisa Mladinskega centra Žalec: Promen-art. Od 15. 6. 2022 naprej na ogled na promenadi.

MINI KINO: HRABRI AVTEK PLODI

17. 6. ob 18. 00 v Mladinskem centru Žalec

Vabljeni v prostore Mladinskega centra Žalec v mini kino 😍

Tokrat bo v glavni vlogi Plodi:

“Razigrani policijski avtomobil Plodi dobi posebno nalogo varovanja ogroženega orlovskega gnezda v narodnem parku. Toda brezsrčnici tatici ugrabita samico orla, zato mora Plodi njeno jajce začasno shraniti in ga do izvalitve greti s svojim motorjem. Obenem skuša izslediti kradljivi zločinki. Pri tem mu pomaga hudomušna vidra Pika. Dodatne preglavice povzroči izvalitev mladega orliča, ki Plodiju povzroči številne zabavne težave in nove vratolomne dogodivščine.

SINHRONIZIRANO V SLOVENŠČINO
Plodi – Gašper Jarni
Šef policije – Borut Veselko
Stric Rado – Alojz Svete”

Trajanje: 72min

Če vas opis še ni prepričal pa je še tu video izsek: 

O filmu.

POLETNA MUZEJSKA NOČ

18. 6. ob 18. 00 v EKO Muzeju

Vabljeni na likovne delavnice za najmlajše.

ZDRAVO, POLETJE! // KOALA VOICE in KOKOSY

24. 6. ob 20. 00 na Šlandrovem trgu

🌧Kljub nekaj dežnim kapljam mi že gledamo proti ☀. Z zadnjimi močmi se prebijamo skozi teste in izpite ter sanjarimo o poležavanju na morskih plažah 🏖🏄‍♂🐠

AMPAK še prej se 24. junija oglaste na Šlandrovem trgu, kjer bodo za dvig vzdušja poskrbeli dve čist ekstra mega skupine! 😎

👉 Dress coda-a ni, vstopnine pa tut ne, ajde prit prjatu!
—————–
💥Koala Voice
💥Kokosy
—————–
Organizatorji: Mladinski center Žalec, Študentski klub Žalec in Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec

PREDSTAVITEV PRVENCA ALJAŽA PRIMOŽIČA: ČISTO POTIHO

25. 6. ob 19. 00 na terasi MC Žalec

Pesniški prvenec Aljaža Primožiča nas čisto potiho, šepetajoče vabi med iskrive in čutne verze, ki ne razglašajo velikih premikov, temveč se potapljajo v globoko intimo. Zbirko, ki se ukvarja s tematiko stalnega odraščanja in medosebnih odnosov, izrekajo raznoteri pesniški glasovi. Nagovarjajo nas domačno in zaupno, kot bi se z njimi družili ugnezdeni v fotelju ali pa kar med šuštečimi rjuhami.

Neutrudno iskanje, ki se dogaja ob prevpraševanju identitet, smislov in bistva, se ironično približuje cilju, ki ni tako usklajen s predstavo o popolnosti, kot se zdi na prvi pogled. Zato se plast za plastjo razkriva spoznanje, da v tem življenju nikoli ne bomo do konca zadovolj(e)ni. In da to morda sploh ni tako zelo tragično.

Aljaž Primožič (2001) je pesnik in dramatik, trenutno študira rusistiko in filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Je dobitnik nagrade Župančičeva frulica in lavreat male Veronike. Njegove pesmi so bile uvrščene v antologijo mlade poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo, njegov dramski tekst Kamenčki pa je del pete knjižne izdaje Tapetka! (JSKD). Od leta 2018 soustvarja literarni festival Izrekanja. Čisto potiho je njegov pesniški prvenec.

Vabljeni na predstavitev 📚

FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA: TAM TAM BASKET

30. 6. ob 21. 00 na terasi MC Žalec

Zgodba sodelovanja strasti do življenja, socialne mobilnosti in ponosa. Lahko jo opišemo kot sanje, lahko pa kot realnost, ki spreminja življenja.

Opis: From the heart of poverty, remains and misery, a dream appeared. TamTam, a neo-Italian local basketball team, made up entirely of young people from immigrant families. Nevertheless, the dream encounters collapsing on the rocks of class and national laws. Troubles and bands still keep on and the dream is still waiting for validation and victory.

Več:

O filmu.

DELI DOGODEK

PREVERI ŠE OSTALE NOVIČKE