CERV B2 22

MLADI VODITELJI ZDRUŽENI ZA DEMOKRACIJO

Projekt MLADI VODITELJI ZDRUŽENI ZA DEMOKRACIJO se odvija pod okriljem programa CERV (Državljani, enakost, pravice in vrednote).

Uradni napovednik

CILJI

Cilj projekta je podpreti demokratično in državljansko udejstvovanje mladih. Mladi med 14. in 26. letom bodo okrepili pomen njihovega vključevanja in zastopanja v evropskem procesu odločanja.

SODELUJOČI

V projektu sodeluje osem organizacij iz sedmih držav. Zavod Jnana Bhakti Prada Trust iz Celja je eden od osmih pridruženih evropskih partnerjev in koordinator za izvajanje projekta na področju Slovenije.

Izzivi, s katerimi se v okviru projekta soočamo, so predvsem pogosto spregledana vključenost državljanov in pravica do sodelovanja v celotni Evropi. Nenehne družbenopolitične spremembe v zadnjih dveh letih ter zdravstvene omejitve in varnostni ukrepi za preprečevanje širjenja COVID19 so ta pojav še okrepili, pri čemer so bili ogroženi zlasti mladostniki, kot najbolj ranljiva skupina prebivalstva. Kriza zaradi COVID-19 je otrokom ovirala predvsem pravico do izobraževanja, jih izpostavljala različnim vrstam nasilja in okrepila neenakosti. Zato je načrtovanje in ustvarjanje priložnosti za mreženje ter omogočanje pravice do sodelovanja za vse otroke in mlade, zlasti neprivilegirane skupine, bistvenega pomena za njihovo dolgoročno podporo, kakor tudi zagotavljanje orodij, ki bodo okrepila njihovo ozaveščenost o pravicah in vrednotah ter povečala njihovo sodelovanje v družbi.

Projekt je odlična priložnost, da mladi izvedo več o prednostih aktivnega državljanstva in drugih priložnostih, ki jih ponuja EU.

AKTIVNOSTI

Za uspešno spopadanje z izzivi in namenom doseganja ciljev projekta smo za mlade, ki se bodo vključili v projekt, pripravili naslednje aktivnosti oziroma dogodke:

  • Spletni mentorski program za zagovorništvo za 140 mladih voditeljev v 7 partnerskih državah (20 udeležencev iz Slovenije).
  • Obiski EU parlamenta za udeležence mentorskega programa.
  • Skupno EU srečanje o vključevanju mladih v proces odločanja na evropski ravni, namenjeno prvim volivcem na volitvah v Evropski parlament leta 2024.
  • Nacionalno zagovorniško kampanjo za spodbujanje pravic otrok in mladih ter aktivnega državljanstva za 30 udeležencev.

Več informacij v zvezi s projektom najdete na FB strani Mladi voditelji združeni za demokracijo in na strani respublication.eu.

VABILO

DELI DOGODEK

PREVERI ŠE OSTALE NOVIČKE