JUNIJ_PROJEKTI-03

JUNIJ V MLADINSKEM CENTRU ŽALEC

KINO NA PROSTEM

Mesec junij bo namenjen slovenskim filmom mešanim z aktualno problematiko.

PRASICA, SLABŠALNI IZRAZ ZA ŽENSKO

8. junij ob 21:00 na MC terasi si bomo skupaj ogledali:

Mlada slikarka Eva kadi, pije, žura, se priložnostno drogira in si deli najemniško stanovanje, v katerem ni nikoli miru. Vztraja v prikritem ljubezenskem razmerju, ki je ne zadovoljuje, za delo v knjigarni ne dobi plačila, njena najboljša prijateljica se seli v Berlin, vrh vsega pa ji že tri mesece zaostaja menstruacija. Čeprav se ji obeta prva samostojna skupinska likovna razstava, nikakor ne najde navdiha za slikanje. Zave se, da mora spremeniti način življenja, a je to lažje skleniti kot narediti.

režija Tijana Zinajić, 
scenarij Iza Strehar, 
fotografija Miloš Srdić, 
montaža Anže Verdel, 
zvok Julij Zornik, 
scenografija Neža Zinajić, 
kostumografija Matic Hrovat, 
produkcija December, 
igrajo Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja, Jure Henigman, Lea Cok, Jernej Kogovšek, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Vesna Pernarčič Žunić, Nina Valič, Davor Janjić, Matej Puc

JEZDECA

V četrtek, 22. junija ob 21:00 bomo teraso odprli Jezdecema. Vabljeni, da se nam pridružite pri nostalgiji mladih let preživetih v iskanju svobode in ljubezni.

Prijatelja iz majhne vasice predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa pod vprašajem.

režija: Dominik Mencej

zasedba: Timon Šturbej, Petja Labović, Anja Novak

FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA

29. junij ob 18:00 v MC Žalec

Naši glasovi / Our voices, Natxo Leuza, Španija, 2022, kratki dokumentarni film, 18′, slovenski podnapisi

Fadia, Wais in Emram bežijo iz pekla ene najhujših humanitarnih kriz 21. stoletja: oboroženega spopada v Afganistanu. Porabili so vse družinske prihranke in tvegali svoja življenja, da bi prišli v Evropo. Pot jih spremeni: nikoli več ne bodo takšni, kot so bili.

Meja | Človečnost / Confine | Umanità, Sara Del Dot, Italija, Slovenija, 2021, kratki dokumentarni film, 33′, slovenski podnapisi

Film prikazuje Trg svobode v Trstu, kjer se po dolgem potovanju vsak večer zberejo migranti, ki jim je po balkanski poti uspelo prečkati mejo med Slovenijo in Italijo. Migranti, ki so imeli to srečo, da jih mejni organi niso nezakonito vrnili v Slovenijo in nato preko Hrvaške v Bosno in Hercegovino, in ki jim je uspelo doseči središče Trsta. Tu, na trgu, sedijo in čakajo vedoč, da ne morejo storiti nič drugega. Čakajo na tiste, ki jim prinašajo pomoč. Za vse te ljudi obisk Trga svobode pomeni odmik od geografskih meja in varen prostor, v katerem je edina ločnica tista, ki jo zaznamuje človečnost ljudi, ki se odločijo, da pogleda ne bodo odvrnili.

VADBE

FIT CAMP S SVETLANO CECY

ob torki ob 18:00 na travniku pri MC Žalec

OUTDOOR VADBA Z NASTJO BREGAR

ob četrtek ob 18:00 na travniku pri MC Žalec

DELAVNICE

OTVORITEV RAZSTAVE

V ponedeljek, 5. 6. 2023, vas ob 18. uri vabimo na otvoritev razstave Petre Kačičnik Škof – Živim, ljubim, verujem, upam, ustvarjam.

BOBNARSKA DELAVNICA

15. junij ob 18:00 v MC Žalec

Delavnica skupinskega igranja tolkal, študij ritma, kontemplacija ob igranju. Šamanski bobni, afriški bobni, ropotulje, tolkala, glasovi in drugo in tretje. Začutimo ritem, dojemimo kako smo lahko lepo podprti, videni, slišani.

ZVOČNA KOPEL

9. junij ob 17:30 v MC Žalec

V udobnem ležečem položaju se bomo prepustili vibracijam izbora različnih meditativnih instrumentov in napevu vokala ter prijetne glasbe. Ob tej zvočni meditaciji bomo krepili čuječnost s koncentracijo na dihanje. Posvetitev zavestnemu dihanju in izvajanje različnih enostavnih tehnik dihanja deluje blagodejno, hitro in učinkovito na naš živčni sistem in posledično na vsesplošno dobro počutje. S tem osvajamo nadzor nad samim seboj, svojimi miselnimi in čustvenimi stanji ter našimi reakcijami. Zelo dobrodošlo znanje za življenje, izkušnja za obvladovanje vsakdanjih izzivov, vzpostavljanje potrebnega ravnovesja za naše psiho fizično dobro počutje.

Brezplačno delavnico bo izvedla Špela Lael Cvetko. Trajanje delavnice: 1h in 10 min. S seboj prinesite vodo za pitje, udobno podlago za ležanje npr. joga podlogo in debelejšo deko ali dve, blazinico za pod glavo in bodite oblečeni v udobna oblačila.

Maksimalno število udeležencev na delavnici: 10

Prijavite se na spodnji povezavi:
https://forms.gle/zH4zmEJB5Ysa8cXe8

COUNTRY VEČER

18. junij ob 18:00 v MC Žalec

Na terasi MC Kavarne bomo tokrat plesali. Nadenite si kavbojski klobuk in obujte škornje ter se nam pridružite na country plesno-glasbenem večeru.

Nimaš soplesalke / soplesalca? Nič zato, z lahkoto ga / jo boš našel tukaj!

ZA NAJMLAJŠE

TUDI MIŠI GREDO V NEBESA

15. junij ob 18:00 v MC Žalec

Mala miš Hopka je prepričana, da je najpogumnejša, najpametnejša in najhitrejša miška na svetu. Bolj ko ji to ne uspeva, bolj se dokazuje in hvali pred vrstniki. Po nesrečnem pripetljaju pa se nevede znajde v živalskih nebesih skupaj z Lisjakom Beloprscem. Ta je njeno nasprotje, plah in zadržan, besede mu gredo težko z jezika. Že tako miši in lisice ne morejo biti prijatelji, zdaj pa ju je usoda združila še tem v novem, nenavadnem svetu. Po številnih dogodivščinah in nepričakovanih prigodah bosta morala premagati sama sebe in združiti moči, da lahko naposled postaneta najboljša prijatelja.

Film Tudi miši gredo v nebesa govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu, pa tudi o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Pokaže nam, da je vse, kar se zdi že skoraj končano, lahko začetek nečesa novega.

DAN ROBOTIKE

NAPIHLJIVA IGRALA

Na travniku v bližini Mladinskega centra Žalec bomo ponovno postavili NAPIHLJIVA IGRALA.  

Vsako soboto do konca poletja, med 9. in 12. uro.

Vabljeni najmlajši 
———————–
Uporaba igral bo brezplačna, a na lastno odgovornost in ob upoštevanju pravil.

KONCERTI

NORTHWEST

2. junij ob 20:00 na MC terasi

Tople junijske večere na MC terasi bomo letos otvorili s skupino Northwest. Gre za eksperimentalni pop duo iz Londona, ki ga sestavljata španski multiinštrumentalist, skladatelj in producent Ignacio Simón in pevka Mariuca García-Loma.

V prijetnem predpoletnem večeru vas bosta popeljala v svet sodobne klasične glasbe in avantgardne elektronike prepleten z elementi eksperimentalnega popa in psihedeličnega rocka.

Naj vas muzika hipnotizira!

ZDRAVO, POLETJE!

23. junij ob 20:00 na MC terasi

Skočite v poletje skupaj z nami! Za letošnji skok bosta poskrbeli zasedbi Funk Fact in Pantaloons.

Funk Fact je zasedba štirih prijateljev iz Celja in njegove širše okolice. Po več kot desetih letih skupnega preigravanja v najrazličnejših skupinah so se odločili, da si nadenejo ime, zakoličijo svojo zasedbo in igrajo svojo glasbo.
Zasedba
Alen Kovše – kitara, vokal
Leon Firšt – klavir
Jaka Krušič – basovska kitara
Gregor Hrovat – bobni

Pantaloons so trio, ki dela avtorsko glasbo, ki je mešanica broken beata, dubstepa, elektrofunka, jazza in ambientalnih momentov. Vse ideje spustijo skozi tubo, sax in bobne.
Zasedba
Aljaž Markežič – tuba
David Nik Lipovac – bobni
Luka Belič – tenor saksofon

LILYLENT

30. junij ob 20:00 na MC terasi

Skupino Lilylent sestavljajo mladi jazz glasbeniki: Maja Krebl (vokal), Luka Dobnikar (kontrabas), Matic Ašič (kitara) in Jakob Avsenak (bobni). 

Večerno druženje bodo popestril s standardi iz jazz repertoarja, slovenskimi popevkami ter svojo avtorsko glasbo. Z melodijami se bodo dotaknili različnih tematik življenja, od ljubezni do navdiha. 

DELI DOGODEK

PREVERI ŠE OSTALE NOVIČKE

PODJETNIŠKI INKUBATOR

Postanite del podjetniške skupnosti Spodnje Savinjske doline – izpolnite anketo! V Žalcu se načrtuje vzpostavitev podjetniškega inkubatorja, ki bo omogočal podporo podjetnikom iz celotne Spodnje

Preberi več

PROMEN-ART: Lara Ocvirk

V svoji slikarski praksi me zanima narava sama po sebi, kot tudi narava ženske. V slike vključujem elemente sonca, rastlinja, življenja, maternice in svetlobe, iz

Preberi več