DRUŽBENO ODGOVORNO

IZMENJEVALNICA

IZMENJEVALNICA: OBLAČILA NA NOVIH POTEH Izmenjevalnica je odprla svoja vrata. Izmenjava bo potekala od 2. 6. do 5. 6. od 8:00 do 16:00. “Ste se naveličali svojih cunj, čeprav so še lepa in modna?” V borbi za trajnostni razvoj, ki še posebej apelira na naše generacije je ena izmed postavk borba s škodljivimi posledicami hitre mode. Slednja namreč vpliva tako na naravo, živali, kot na zdravje ljudi. V želji, da smo “in” konstantno posodabljamo svojo omaro. Vendar je ne bi bilo potrebno posodabljati v trgovinah. Kakšen res ultra kos lahko ima prijatelj-ica, brat/sestra, sosed-a, ki tega kosa ne bo več nosila, nam pa se po njem cedijo sline. V ta namen je postavljena IZMENJEVALNICA. PRAVILA IZMENJAVE:  Na izmenjavo lahko prinesete le čiste in lepo ohranjene kose oblačil ali obutve (v parih, seveda).  Na izmenjavo NE prinesite spodnjega perila in nogavic.  Obiskovalce naprošamo, da prinesejo sezoni primerna oblačila – pomladne, poletne, maksimalno jesenske kose. Zimskih oblačil ne bomo sprejemali.  Organizatorji dogodka si pridržujemo pravico, da v primeru, da se na posameznem dogodku nabere večje število kosov oblačil in obutve, ki se ne zamenjajo, podarimo v dobrodelne namene.  Najbolj pomembno pa je, da omogočimo oblačilom, da najdejo nove lastnike. Le tako bomo sledili motu tokratne izmenjevalnice: Oblačila na novih poteh.

Preberi več

ZA OKOLJE NA ODRSKIH DESKAH

Mesec april je bil v Mladinskem centru Žalec posvečen Zemlji in prav na dan Zemlje, 22. 4. 2021 so v njihove virtualne goste prišli ustvarjalci iz skupine Upogljivi upor, ki je del KUD Transformatorja. Artivistična in aktivistična skupina se izraža preko Gledališča zatiranih za podnebno pravičnost. Obiskovalci dogodka, katerih se je na četrtkov večer zbralo več kot 70, so si ogledali njihovo predstavo Kaj pa zdaj?, ki naslavlja eno izmed najbolj perečih in s strani družbenih gibanj najbolj naslovljenih političnih tematik: OKOLJE. Predstava gledalcu ponudi številne možnosti spopadanja s problematiko, tako že uveljavljene (ločevanje odpadkov), kot tiste, ki še imajo potencial (širša infrastruktura). Skozi predstavljena protestna gesla: »Za ribe, za ptice, za delavske pravice« in »Narave ne damo za gradbeno jamo.« predstava že na začetku spodbudi gledalca k razmisleku, kaj (še) lahko stori(mo), da ne bo leto 2050 – brez narave in življenja.  Po predstavi so ustvarjalci odprli pogovor z udeleženci, kjer so delili ozadje predstave, od kod je prišla pobuda za predstavo, kako so izbirali probleme, izpostavili pa so tudi njim priljubljene dele predstave. Med pogovorom so poudarili, da predstava ni didaktična in enostavna, temveč kompleksna z naslavljanjem in reševanjem kompleksnih problemov. Slednje se je povezalo v celoto z odzivi občinstva, kjer je vredno poudariti, da je tokratni uprizoritvi primanjkoval interaktivni del po predstavi, ki so ga v prejšnjih okoliščinah lahko izvedli in ki je dal predstavi bistvo za udeležence. Kar pa je odlična novica za vse, ki si predstavo še želite ogledati, saj višje sile obljubljajo, da si jo lahko naslednjič ogledate v realnem prostoru.

Preberi več

Predstavitev LAHKO BERLJIVE USTAVE RS

Na Dan boja proti okupatorju, 27. 4. 2021, ob 17:00 se lahko pridružite Mladinskemu centru Žalec, ki bo tokrat gostil dekleta iz Študentske sekcije društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov, ki so pripravile Lahko berljivo Ustavo RS. Malo več o projektu so zapisale ustvarjalke Lahko berljive Ustave RS: ⚖️ Ustava Republike Slovenije v lahkem branju! ⚖️ Ustava Republike Slovenije je krovni pravni akt, ki ureja vse naše najpomembnejše pravice in dolžnosti. Napisana je v pravniškem jeziku, ki je marsikateremu državljanu nedostopen, zato so jo študenti specialne in rehabilitacijske pedagogike priredili v lahko branje ob podpori vrhovega svetnika svetnika, Zveza Sožitje in invalidskega podjetja Želva. Lahko branje je način, kako napišemo informacije, da jih vsi lažje razumemo. Namenjeno je vsem ljudem, predvsem pa bralcem, ki trajno potrebujejo gradiva v lahkem branju. Lahko berljiva Ustava Republike Slovenije je dokaz, da je mogoče še tako zahtevne informacije narediti dostopne. Elektronska različica je dostopna na spletni strani Zveze Sožitje: http://www.zveza-sozitje.si/lahko-berljiva-ustava.html.

Preberi več

Predavanje o e-odpadkih

V torek, 20. 4. 2021 je društvo Zero Waste Žalec v sklopu Tedna Zemlje pripravilo predavanje o e-odpadkih. Pogovor je tekel o tem kaj e-odpadki sploh so. Dotaknili smo se teme kako se z njimi spopadamo v Sloveniji in kako na svetovni ravni. Izpostavljene so bile pasti neprimernega ravnanja z e-odpadki. Nikakor nismo pozabili niti na rešitve in ideje za izboljšanje trenutne situacije. Fotografija: https://www.pexels.com/ Pa ti, že veš, kaj je ta novodobni problem, zakaj pride do njega in kam vse to vodi? Za vse, ki ste zamudili predavanje, vam ga ponujamo:

Preberi več

Skupaj polepšali dan žena starostnicam

(Žalec, 8.3.2021) – Projekt Zbiramo pisma za starostnice je bil več kot uspešen. Mladinski center Žalec je tokrat združil moči z OŠ Petrovče, OŠ Šempeter ter taborniki Rodu bistre Savinje Šempeter in zbral kar 230 pisem, voščilnic in risb. Ob dnevu, ko so v ospredje postavljene enakopravnost, pravičnost in solidarnost se je Mladinski center Žalec odločil, da bo v svetu, ko se ne moremo kar tako obiskati, objeti neznanko ali ji seči v roko, z akcijo Zbiramo pisma za starostnice poskušal polepšati dan nekaj starostnicam. Akcija je s pomočjo Osnovne šole Petrovče, Osnovne šole Šempeter in taborniki Rodu bistre Savinje Šempeter močno presegla pričakovanja. Skupaj so namreč zbrali kar 230 pisem, voščilnic in risb, ki so vsaj za trenutek polepšale 8. marec stanovalkam Doma Nine Pokorn Grmovje. Vsem, ki so v akciji sodelovali se Mladinski center Žalec zahvaljuje.

Preberi več