NEFORMALNO
IZOBRAŽEVANJE

POČITNIŠKE DELAVNICE

 Med jesenskimi počitnicami MC Žalec nudi počitniške delavnice za otroke.  Od srede do petka se bodo v prostorih na Mestnem trgu 3 odvijale športne in družabne igre, ustvarjalne delavnice ter druge zabavne dogodivščine, ki jih bodo izvedli mladi animatorji.   od 2. 11. do 4. 11. 2022 Med 8:00 in 12:00 uro. MC Žalec (Mestni trg 3)  Zaradi lažje organizacije prosimo, da se na delavnice prijavite na info@mc-zalec.si. Delavnice so brezplačne. Naj vaši otroci počitnice preživijo zabavno.  

Preberi več

Priročnik BE A HERO za mladinske delavce

“Priročnik za mladinske delavce z informacijami o prometni varnosti med mladimi, vožnji pod vplivom alkohola in kako ju povezati s pomočjo mladinskega dialoga. Priročnik je nastal v okviru Erasmus+ projekta BE A HERO kjer so partnerji iz treh držav podrobneje raziskovali prometno varnost mladih in vožnjo pod vplivom alkohola ter kako ti tematiki približati mladim. Prometne nesreče so med mladimi v svetu še vedno najpogostejši vzrok za smrtnost. Kljub temu je tema prometne varnosti v mladinskem sektorju slabo zastopana, mladinski delavci pa so za izvajanje preventivnih aktivnosti na področju prometa slabo usposobljeni. Mladinske organizacije in mladinski delavci namreč prometni varnosti, ki je nedvomno pereča tema sodobnega časa in predstavlja ključen izziv prihodnosti, posvečajo premalo pozornosti. S priročnikov BE A HERO želimo to spremeniti in mladinskih delavcem ponuditi orodje kjer bomo pridobili ključne informacije za boljše poznavanje področja. Kako to znanje prenesti do mladih, s katero metodo, prepuščamo bogatim izkušnjam mladinskih organizacij in mladinskim delavcem. Podrobneje smo se osredotočili na dialog mladih (strukturiran dialog) z lokalnimi odločevalci za izboljšanje prometne varnosti in vožnje pod vplivom alkohola v lokalnih okoljih. Dialog mladih vidimo kot metodo, ki lahko v lokalnih okoljih poveže ključne deležnike (mlade, lokalne odločevalce, mladinske centre in organizacije, Policijo in druge) k obravnavi tematike prometne varnosti mladih.” Po: https://www.vozim.si/sl/novica/prirocnik-be-a-hero-za-mladinske-delavce-323 Prenesi svoj priročnik

Preberi več

TEČAJ SLOVENSKI ZNAKOVNI JEZIK

Tokrat ponovno v Žalcu: SLOVENSKI ZNAKOVNI JEZIK ! Pridruži se na odkrivanju novega znanja. Opis:Tečaj bo potekal v duhu MLADI za MLADE. Vodila ga bo Natalija Bukovec. Potekal pa bo v majhni skupini do 20 tečajnikov v okolju ZOOM. Tako bo učenje praktičnih in vizualnih vaj iz udobja lastnega kavča še toliko lažje.  Cilji tečaja:– spoznavanje osnov komunikacije z gluhimi in naglušnimi;– obvladanje enoročne prstne abecede– obvladanje mimike in pantomime;– obvladanje minimalnih osnov znakovnega jezika (pozdravi, predstavitve, vprašanja)  Trajanje tečaja:8 srečanj po 2 šolski uri v okolju ZOOM.  Prijave:info@mc-zalec.si ali na https://app.nefiks.si/public/14774 do 12. 12. oziroma do zapolnitve mest.Po e-mailu bo potekala tudi vsa komunikacija pred in med posameznimi srečanji.  Cena: 40 €  O Nataliji Bukovec:Natalija je leta 2016 pričela s prostovoljnim delom na Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana. Gluhe in naglušne otroke je učila plesa ter z njimi komunicirala in se postopno učila Slovenskega znakovnega jezika. Poleti 2017 je bila vključena v Erasmus + projekt v Estoniji, kjer je kot nelicencirana tolmačica spremljala gluho in naglušno osebo. V šolskem letu 2017/2018 je nadaljevala s svojim prostovoljstvom in spomladi 2018 pomagala organizirati dobrodelni koncert Prisluhni s srcem v Filharmoniji kjer so zbirali denar za gluhe in naglušne otroke, da bi jih lahko peljali na počitnice. Jeseni 2018 so jo na Zavodu za gluhe in naglušne zaposlili kot tolmačico Slovenskega znakovnega jezika. Zaposlena je bila eno leto, v tem letu pa je tolmačila vse osnovnošolske in srednješolske predmete (različne srednješolske smeri), tolmačila je tudi otrokom izven zavoda, ki jim pripada tolmač med poukom. Prek Erasmus + projektov je potovala dvakrat v Litvo in enkrat na Portugalsko, kjer je prav tako opravljala delo tolmačice v Slovenski znakovni jezik. Po enem letu zaposlitve se je odločila, da nadaljuje s svojo izobrazbo in se vpisala na Magistrski študij Inkluzivne pedagogike. V letošnjem letu bo magistrirala, prav tako pa se pripravlja na opravljanje licence za tolmačico Slovenskega znakovnega jezika.

Preberi več

KDO POGREŠA POTOVANJA?

V petek, 7. 5. 2021 smo virtualno gostili super popotnika Katarino in Roka, poznana pod imenom Lahkih nog na okrog ali world_map_duo. Udeležba na potopisu je pokazala, da mladi še kako pogrešamo potovanja in že komaj čakamo na umiritev trenutne situacije. Zbaralo se nas je namreč več kot 100 poslušalcev. Katarina in Rok sta nas popeljala čez Peru in vse do meje Ekvadorja s Kolumbijo. Nujn potopis je bil navdušujoč. Z občutkom, kot da smo bili poslušalci del njune izkušnje sta nas popeljala po znamenitejših in manj znamenitih prostorih teh dveh držav. Med perujskimi doživetji so se nam poleg številnih zavidajočih razgledov na jezera in gore utisnile v spomini še živali, del inkovskih izkopanin imenovan Sexy woman (mmm), soline iz časa Inkov, Nasca lines. Iz njunega pripovedovanja smo se lahko vživeli v napor sprehoda po premnogih stopnicah na Machu Picchu in potem užitek ob razgledu, ki sta ga doživela. Že sam Peru je bil navdušujoč, a sledil je še Ekvador. Tam nista izpustila obiska ekvatorja, ne nacionalnih parkov in nikakor adrenalinskih aktivnosti, ki se jih je veselil predvsem Rok. Oh, seveda nista spustila niti kulinarike. Katarina nam je na kratko predstavila eno svojih ljubših jedi – Locro de papas, katere recept deli na blogu. Verjamemo, da se vam že vsem sledijo sline po obisku Peruja in Ekvadorja. Vabimo vas k ogledu video potopisa, na strani Lahkih nog naokrog.

Preberi več

TEČAJ ZA VODITELJA ČOLNA

Ker v Mladinskem centru Žalec že čutimo poletno sapico smo se odločili, da skupaj z AMZS ponudimo priprave za pridobitev izpita za voditelja čolna. Tečaj bo potekal v četrtek, 1.4. in petek, 2.4.2021 od 16:00 do 20:00 preko spletne aplikacije ZOOM. Na tečaj se prijavite preko obrazca. Po prijavi pa vas bomo vodili čez ostale korake. Na dom boste prejeli zemljevid vrv in skripto, le ti bodo vaši zvesti spremljevalci tega 8 urnega tečaja. Obljubljamo, da boste na tečaju spoznali vse, kar boste potrebovali na izpitu za voditelja čolna, kamor se prijavite sami. Cena tečaja znaša za vse dijake, študente in člane AMZS 59€, za vse ostale pa 90€. Znesek poravnate po uspešni prijavi na tečaj na račun, ki vam ga pošljemo. Če imate še več vprašanj smo vam na voljo na vseh kanalih. Veselimo se skupne virtualne plovbe do izpita za čoln.

Preberi več